Д-р Румен Какарашев: пролетна профилактика

април 22, 2020

Дойде пролетта, пробуди се новият живот сред природата, а при хората дойде отпадналостта, умората и страха от заразяването с коронавирусна инфекция. Малко профилактика срещу пролетната умора и за укрепване на имунната система няма да ни бъде никак излишна. Напротив, тя ще ни бъде от изключителна полза, за да сме живи, здрави и пълноценни.
Най-лесно е да отидем в аптеката и да си купим хапчета, но лично аз предпочитам естествените натурални храни. Ако все пак решите да пазарувате здраве от аптеката, там ще ви предложат доста варианти на комбинирани витамини с минерали. Вижте съдържанието им, добре е те да имат аргинин, магнезий, селен, цинк, желязо, витамините С, А, Е, D, В6 и В12. Добра работа вършат продуктите, съдържащи гъбата Кордицепц. Тя е изключителен адаптоген, който повишава енергийните нива и усилва имунитета.

Важно е да не забравяме, че хранителните добавки в никой случаи не заменят пълноценното и разнообразно хранене. Всекидневно трябва да си хапваме пресни плодове и зеленчуци, поне по 400 грама на ден - спанак, коприва, лапад, киселец, салати, зелен лук, пресен чесън, моркови, домати, чушки, броколи, магданоз, портокали, лимони, мандарини, грейпфрут, киви, ягоди, банани, боровинки.

Наред с това добро действие има живата вода, която се прави с уред-активатор за жива вода или се ползва бутилка за водородна вода. Ако нямаме достатъчно парички или не желаем да си купим някоя от тези джаджи, бихме могли да си направим чиста „жива вода“ по евтиния и ефикасен метод на професор Неумивакин: От вечерта в стъклена кана слагаме питейна вода. Оставяме я да стои до сутринта, за да се утаят на дъното й примесите, а хлорът да се изпари. Внимателно, без да разклащаме каната, отливаме 2/3 от водата в съд от йенско стъкло или в тенджерка, каквато имаме. Загряваме водата до „студено кипене“, като я махаме от котлона при образуването на дребните мехурчета, преди да успее да заври с пълно кипене. За това врене моята мъдра баба Рада, която доживя 90 години, казваше „да не ври с ключ“. Добре е да се пийва поне по една чаена чаша жива вода сутрин на гладно и то най-малко половин час преди закуска.
При възможност сутрин е препоръчително да започнем деня си с контрастен душ, редувайки топла и студена вода - получава се тонизиращ и освежаващ ефект. При повишен риск от заразяване с инфекция добра работа върши приемът на сребърна вода, която благодарение на сребърните йони има свойството да убива микроорганизмите. Също така могат да се ползват запери и другите апарати за биорезонансна терапия които са разработени благодарение на откритията на Д-р Роял Реймънд Райф и Д-р Хулда Кларк, но все още са скъпички.

При хубаво слънчево време благотворно действие имат разходките сред природата, разбира се, като се правят на безопасна социална дистанция от останалите хора и като се съчетават с упражнения за дълбоко дишане.
Важно е пълноценното и разнообразно хранене, в което да присъства достатъчно количество качествена белтъчна храна, да не се прекалява с консумацията на захари и да се избягват храните, съдържащи маргарин, консерванти, оцветители, консервираните продукти и газираните напитки. Парченце натурален шоколад съчетава перфектно полезното с приятното, то води до увеличаване на нивото на серототин и ендорфини в мозъка и така заменя чувството ни на умора с усещането ни за щастие. Киселото мляко, сиренето, месото, яйцата, по-мазните риби, бобът, ядките, пълнозърнестият хляб са необходими за нормалното функциониране на имунната система.

И освен да си хапваме сладко-сладко, не бива да забравяме и да пием. Да пием, ама какво? Разбира се, няма да наблягаме на алкохола, него трябва да го ограничим. Трябва да пием достатъчно количество чиста вода, за да не се обезводним. Всеки ден трябва да пресушаваме поне по една бутилка от литър и половина или от два литра вода, а ако сме по-жадни може и повече. За целта по-често ползваме каната за филтриране на питейна вода и по-рядко прибягваме до бутилираните трапезни и минерални води. Все пак, ако сме почитатели на тези води и не можем без тях, то поне гледаме да ги редуваме периодично и да си избираме водите с алкално pH.

При наднормено тегло трябва да намалим количеството на приеманата храна, да се стремим тя да е с необходимото качество, като преди всичко ограничим мазните храни, захарите и алкохола.
Желателно е да си осигурим поне осем часа пълноценен сън през нощта. Умерената физическа и умствена активност също ще ни помогнат да бъдем в добра форма, за да победим пролетната умора и да не се дадем на вирусните инфекции.

Семейният ни имуностимулант
За подсилване на имунната система и срещу пролетната умора добра работа върши и рецептата, която измислихме аз и баща ми:
Нарязваме на ситно по около 50 грама пресен чесън, зелен лук, морков, ябълка, динджифил, лимон, авокадо, орехови ядки. Посипваме по 10 грама смлени хималайска сол, люта чушка, черен пипер, куркума, розмарин, канела, кафе и какао. Добавяме по 500 мл чист пчелен мед, натурален ябълков оцет, домашна ракия и червено вино. Ако тази смес ни изглежда да е по-гъста от желаната за пиене добавяме и малко жива вода. Получава се „бъркоч“ – така го нарича баща ми. Оставя се да престоява затворен в стъклена бутилка или в стъклен буркан. Ние не го прецеждаме, разклащаме го преди употреба и го пием като нектар. Може да започне да се ползва още от следващия ден, като се пие по една нормална глътка сутрин на гладно.

Източник: dasmezdravi.com